Quatre consells per al teu treball de fi de grau

Quatre consells per al teu treball de fi de grau

CompartirShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

 

Un cop acabats els exàmens, el temut Treball de Fi de Grau és l’últim pas cap al final de la cursa. Potser és per la seva extensió o per haver de presentar-lo en públic. Però no hi ha res a témer. Si t’ho prens amb calma i tens en compte aquestes quatre pautes que et presentem a continuació l’èxit estarà gairebé garantit.

Originalitat. Tant en el tema com en l’enfocament.

Has de tenir present que tots els anys moltes persones presenten el seu Treball de Fi de Grau, tant en la teva facultat com en altres, així que seran molts els temes i els enfocaments ja tractats. Si tens una temàtica en ment, fer-li un cop d’ull al publicat al respecte és sempre una bona opció. L’objectiu serà descartar allò que ja s’ha fet. Així, t’assegures també poder oferir-li al tribunal avaluador un projecte nou, una cosa que jugarà molt al teu favor.

Justifica la teva elecció.

No n’hi ha prou amb tenir una idea molt original. Cal explicar què la fa especial i què pots aportar de nou amb la teva investigació. A vegades passa que les bones idees no aconsegueixen triomfar perquè no es justifiquen correctament. Perquè no sigui el teu cas, introdueix investigació aclarint què l’ha motivat. Aclareix també quines són les aportacions que fas a la matèria estudiada i què s’ha escrit sobre aquest tema fins al moment.

Presentació, disseny i bibliografia.

Com en qualsevol altra feina, la presentació té un paper fonamental. No solament importa què comptes sinó com ho comptes. És molt habitual que els departaments o les facultats publiquin documents amb els requisits que han de complir els treballs. Aquests solen referir-se a l’extensió dels mateixos, el disseny de la portada, el nombre de còpies que has de lliurar, etc. Presta atenció a aquests requisits i compleix-rigorosament.

Un altre dels pilars fonamentals en tot treball és la bibliografia. És imprescindible citar les fonts que t’han ajudat a materialitzar teu projecte. Inclou una bibliografia detallada al final, just abans dels annexos, amb tots els recursos emprats. Un dels mètodes de cita més freqüents són les normes de l’American Psychological Association (APA). Si mai les has emprat o tens dubtes consulta aquest article que t’explica com fer referència a llibres, articles o pàgines web.

L’exposició. L’últim pas però no el menys important.

Encara que en un Treball de Fi de Grau tot és important l’exposició final ho és més, si cap. Tingues en compte que durant els minuts que duri la teva feina serà el protagonista i se sotmetrà a avaluació. Una mala presentació davant del tribunal pot jugar en contra teva. Distribueix bé el temps que et concedeixin i no dubtis a fer servir aquells recursos que puguin ajudar-te a explicar el desenvolupament de la teva investigació. Això sí, tingues sempre en compte que, de vegades, menys és més. Elimina el prescindible i centra’t en el més important. Parla de manera pausada i clara. I tot anirà bé.

Aquesta són algunes de les claus que poden ajudar-te a realitzar un bon Treball de Fi de Grau. Tot i així, no oblidis la figura del tutor, que pot aconsellar en tot moment perquè facis el correcte. Ell sap què és allò que millor valoren els tribunals. Fes-li cas en tot el que t’indiqui i molta sort!

Related posts

Leave a Reply